Fælles Faglig Dag 2018

Den postmoderne revolution er den nationale. Vi troede på et tidspunkt, at vi var på vej væk fra nationalstaten, men nej, selve unionstanken har lidt et kolossalt skibbrud siden 90’erne i en europæisk kontekst. Kasteriet med konventionelle og ikke-konventionelle våben er nemlig hyppigt sat i hartkorn med nationalismen. Hvorfor kan vi ikke vende tilbage til en verden af i går med storslåede imperier og glorværdige eventyrere? Hvorfor har vi ikke et skandinavisk imperium i stedet for 3 (5) lusede småstater?

Det og relaterede problemstillinger får alle interesserede nu muligheden for at få afklaret når Fælles Faglig Dag endelig vender tilbage! Dygtige forskere indenfor nationalisme og dets betydning i det essentielle politiske spørgsmål – Sammen eller hver for sig – får muligheden for at boltre sig i Aulaen på Aarhus Universitet d. 20. april fra 8:30-16:00.

Programmet er spækket med interessante akademikere fra hovedstaden krydret med noget hjemligt. Arrangementet vil blive delt op i to blokke – en, der omhandler nordiske forhold, eksternt og internt, en anden, der omhandler et bredere perspektiv ud imod Europa, dannelsen af nationalstaten i 1800-tallet og dennes udvikling frem til i dag. Arrangementet starter med en lækker morgenmad med kaffe og te, hvorefter vi 9:15 vil gå i krig med billeder af Skandinavien i USA, så vi ikke bliver beskyldt for at være for eurocentriske. Efter endnu en times Norden vil vi tage de store diskussioner om kriseforlig og Oscar Is unionstanker til en solid sandwich-baseret frokost. Revitaliseret, både mentalt og fysisk, vil vi give os i kast med anden halvleg. Her bevæger vi os 12:15 med på en odyssé gennem tre ret eurocentriske oplæg om nationalisme med fokus på 1800-tallet, Catalonien/Spanien og nationalstatsfilosofi. Der kan bl.a. oplyses om, at der ifølge rygterne er flere boggaver på vej i dette års Fælles Faglig Dag, heriblandt den omdiskuterede Hvorfor blev Europa ikke et imperium? Derfor vil der gå en opfordring til alle historiestuderende om at få fulgt med på de sociale medier op til d. 20. april, så man kan få del i disse gaver.

Det bliver en, med al sandsynlighed, fremragende dag i en majestætisk ramme, der sent vil glemmes – og som ikke mindst er rygende aktuel i et Vesteuropa, der plages mere og mere af indre splittelse. Her vil skribenten på vegne af FFD gerne medvirke til at modvirke denne indre splittelse gennem tiltaget Fælles Faglig Brandert. For det kan godt være, at man som historiker har den nødvendige viden til at analysere kultur og samfund, men det bliver kun til uenighed og skismaer, hvis man ikke får stillet nogle lækre paraplydrinks på bordet. FFB skydes i gang lige efter FFD er afviklet og er af mindst samme vigtighed qua det overstående. Sådan lykkes vi med at få besvaret FFDs titel – vi skal selvfølgelig alle være sammen i FRED! Hvad FFB-drinken egentlig konkret er, har redaktionen forsøgt at opsnuse, men drinksabteilung havde ingen andre kommentarer end ”86-dåbbedskujjhål” og ”RIP”. Meget tyder således på, at også fremtidens samfund består i nationale (hvis ikke lokale) rammer. FFD 2018 og FFB vil forsøge at give den flittige studerende det nødvendige overblik til at forstå den tendens samt kompetencerne til at få den diskuteret og formidlet i kammeratligt selskab. Det må være den fællesfaglige revolution.

Se begivenheden her