tirsdag, november 29

Kraków-Wrocław: En rejseguide 

Af Jesper Smedegaard og Miriam Leander Petersen

Studieturen på historie 2022 går i morgen til byerne Kraków og Wrocław i Polen – hvad er det for historiske byer, vi skal besøge? Og hvad er dine must sees? Hvilke polske specialiteter er et must at smage? Få svar på alle dine spekulationer her og få som bonus også de tre bedste råd fra en garvet historiestuderende, som har oplevet at være afsted på Rejseforeningens studietur før…

 Det polske folk 
Det er en berigelse, og i høj grad et privilegium, at vi som mennesker har muligheden for at berejse andre lande og derigennem opleve nye kulturer. Som en ydmyg anerkendelse af dette privilegium kan man gøre sig nogle overvejelser om det land, man skal være midlertidig gæst i. I naturlig forlængelse heraf tog jeg kontakt til min gamle folkeskolelærer i matematik Hanne. Foruden min direkte pinlige præstation i det matematiske fag, som vi ikke skal nærmere ind på, er Hanne ganske begejstret for Polen og har selv boet i landet i en årrække. Hun taler en smule polsk, og hvor andre er anglofile eller frankofile, kan hun vel beskrives som ’’polakofil’’. Derudover har hun i det hele taget et ganske godt kendskab til især Kraków-regionen.

I sin beskrivelse af det polske folk, nævner Hanne et karaktertræk, jeg nemt kan genkende fra Christian Axboe Nielsens undervisning i Jugoslaviens historie, nemlig offerdyrkelse. Jf. den polske historie, som bl.a. indbefatter en total tilintetgørelse af landets suverænitet i 1795, da det blev delt mellem stormagterne Rusland, Prøjsen og Østrig, er det ingen overraskelse, at man som polak anser sig selv som værende et historisk offer. Ikke mindst set i lyset af Anden Verdenskrig, hvor store dele af landet efter krigen lå i ruiner, og hvor det er estimeret, at op mod 20 % af landets befolkning mistede livet. 

Som et eksempel, der i vores verden ville være et glimrende bud på politisk historiebrug, nævnte Hanne en situation, hvor en polsk ministerpræsident, i forbindelse med krav på flere midler fra EU, lagde vægt på, at havde det ikke været for tyskernes udryddelseskampagne, havde Polen været et af Europas største lande i dag. 

Kraków og Wrocław
Kraków var Polens hovedstad i middelalderen og på slottet Wawel levede Polens konger og dronninger – byen var rig, fordi den tjente styrtende på saltminen Wieliczka, som du i dag kan besøge. I modsætning til Warszawa, som blev sønderbombet under Anden Verdenskrig, gik Kraków stort set fri – hvorfor de gamle, prægtige bygninger fra storhedstiden i middelalderen står  tilbage og har sikret byen en plads på UNESCO’s Verdensarvsliste. En halvanden times kørsel fra Kraków ligger Auschwitz som erindringssted for en del af Polens meget mørke historie. For os historikere er der virkelig meget krigshistorie og historiebrug at hente ved at besøge Kraków – du kan både opleve Oskar Schindlers fabrik og den jødiske bydel Kazimierz. 

Wrocław er også en by, der har fået plads på UNESCO’s Verdensarvsliste – med en historie, der strækker sig meget langt tilbage – faktisk var første gang Wrocław blev nævnt som et sted af betydning allerede omkring år 1000. Byen har også i tidens løb tilhørt mange forskellige herskere – og her skal vi holde tungen lige i munden for at holde styr på alle de navne, byen har haft. I 1335 kom byen under den tjekkiske konge Johan af Luxembourg. Byen hed på dette tidspunkt Vratislav. Senere kom Vratislav og hele Polen under indflydelse af det ungarske monarki – og her hed byen så Boroszlo, men blev omdøbt til Breslau, da det habsburgske monarkis herredømme overtog. I 1741 erobrede det preussiske kejserdømme byen og efterfølgende var byen tysk helt frem til efter Anden Verdenskrig, hvor Wrocław blev en del af Polen igen. 

MUST SEES PÅ TUREN

Rynek Główny
I Kraków kan du ikke undgå at besøge den store plads Rynek Główny, men hermed en kæmpe anbefaling til at gå ind i Jomfru Maria Kirke på torvet, der er en meget, meget smuk domkirke.


Kazimierz (Det jødiske kvarter i Kraków)
Et forslag om at besøge den jødiske bydel i Kraków, hvor bygningerne er rustikke på den der charmerende artsy-fartsy måde, og der er masser af cafeer. Her kan du besøge Stara Synagoga (Den Gamle Synagoge) samt læse lidt om jødeforfølgelserne under krigen – eller du kan ose rundt og finde en eftermiddagsøl/kaff’. 

Oskar Schindlers fabrik i Kraków
Du har sandsynligvis set Steven Spielbergs film “Schindlers Liste”. Oskar Schindlers oprindelige fabriksbygninger med hans gamle kontor ligger i Kraków og er i dag blevet forvandlet til et museum, der formidler Polens historie samt historien om Oskar Schindler og de jøder, han fik reddet.

Auschwitz uden for Kraków
’’Den bedste måde at beskrive Auschwitz på, er at sammenligne det med et Kvium-maleri. Det er forfærdeligt at bevidne, men samtidig også interessant.’’ – Jespers folkeskolelærer Hanne. Og særligt som historiestuderende må det være et must at opleve Auschwitz som det enormt betydningsfulde erindringssted, det er – hvornår en bedre og mere oplagt mulighed end på studietur med historie?


Market Square i Wrocław
Den tredjestørste markedsplads i Polen og en af de største i Europa. Pladsens historie går tilbage til middelalderen. Her finder du ikke mindre end to rådhuse. Det er også her Skt. Elizabeth kirke og det gamle saltmarked, der trivedes indtil 1800-tallet, ligger.

Puccinis “Tosca” opsat på Opera Wrocławska
Operaen er i tre akter, så forvent underholdning i en tre timers tid – inklusive pauser.  Den handler selvfølgelig om den store kærlighed. Foregår i Rom omkring år 1800. Nyd musikken, og glæd dig til at se en af Puccinis oftest opførte operaer! 

Den jødiske kirkegård i Wrocław
Jødernes historie i Wrocław begynder i 1200-tallet. Det tidligste bevis for jøder i Wrocław er en gravsten fra 1203. Denne jødiske kirkegård blev etableret i 1856, og der findes over 1200 gravsten. Kirkegården lukkede i 1942, men i 1945 blev den omdannet til fæstning af nazisterne. Den dag i dag kan man stadig finde skudhuller i mange af gravstenene. I 1970’erne påbegyndte man en bevaringsproces, og i 1991 åbnede the Museum of Jewish Cemetery Art.

Sankt Johannes Døberen-katedralen i Wrocław

Sankt Johannes Døberen-katedralen er et af Wrocławs must sees. Det, vi ser i dag, er faktisk den fjerde kirke, der er bygget på dette sted. Da byggeriet begyndte i 1244, var dette den første murstensbygning i Polen. I kirken finder du det største orgel i Polen, som før Anden Verdenskrig også var det største i verden. Katedralens højdepunkt er panoramaudsigten fra dens to tårne. Du kan tage elevatoren til toppen, hvor du også kan finde en mindre udstilling.

MUST TASTES PÅ TUREN

Polske dumplings
I løbet af ugen skal du forsøge at få smagt en af Polens store specialiteter; nemlig deres dumplings. Jeg var selv virkeligt positivt overrasket, da jeg smagte dem på min tur til Kraków i efteråret. De er utroligt velsmagende og fås billigt i mange, forskellige varianter – både vegetarisk og for meatlovers! 

Zapiekanka/polsk pizza-flute 
Måske er det dagen efter pubcrawlen, du bør smage en zapiekanka – for her er der virkelig tale om en omgang tømmermændsmad! En langside af en baguette smøres og pyntes med forskellige toppings og får et udtryk af en pizza på en flute. Det er både salt og ostet – helt perfekt sammen med en cola dagen derpå (og igen: super billigt!) 

Polske øl  
Det er altid hyggeligt at kaste sig ud i at smage de lokale ølmærker, når man er ude at rejse. I Polen er det et must at få smagt Lech, Tyskie og Warka. Glæd dig! 

Polsk vodka 
Når aftenerne bliver sene i Polen, og du sammen med historiegutterne begynder at komme i FRED-humør, er det meget nærliggende, at I vil få lyst til at drikke shots. I Polen er det et must at forsøge sig med de utallige varianter af vodka med smag. Jeg kan selv rapportere fra mit besøg i efteråret, at ananasvodka smager langt bedre, end det lyder. 

BJØRN STEVNS 3 BEDSTE REJSERÅD

  1. Forsøg at mingle med andre, end du normalt ville – turen er det allerbedste sted at få nye venner fra andre årgange.
     
  2. Du må være lige så fuld og tosset, du vil på barerne, men de ser ikke så gerne, at du er det på gaden, så der skal du måske hanke en smule op i dig selv. 
  3. Der er meget få aktiviteter, som du skal være med til, så du kan (og bør) gøre lige det, du har allermest lyst til.