søndag, februar 5

Ugens Udlandsophold: Et glimt af fremtiden i den evige stad…

Af Melissa Flinker Bach, 6. semester

Kære medstuderende og andre interesserede,
Mit navn er Melissa og jeg befinder mig i øjeblikket verdens navle, Rom. Jeg skal være i Rom i to måneder i forbindelse med mit museologiske praktikforløb, hvor jeg har været så heldig at komme i praktik ved Det Danske Institut i Rom. Men hvordan er det, at befinde sig i et land, der har været et af de hårdest ramte i Europa under corona-pandemien? Lad mig tage jer med på min rejse, hvor jeg deler lidt af min hverdag i byernes by. 

Da jeg ankom til Rom i påsken var hele landet i rød zone, hvilket betød at butikker, restauranter, museer og hele molevitten var lukket ned. Når jeg skulle handle eller gå mig en tur var det vigtigt, at jeg medbragte en underskrevet tro- og loveerklæring angående mit formål med turen. Alt dette er vi heldigvis kommet ud af nu. Tro- og loveerklæringen er pakket væk, butikkerne er åbne og kulturinstitutionerne åbnede mandag den 26. april. Gaderne er fulde af glade romere, der har længdes efter at komme tilbage til en mere normal hverdag. 

Jeg skal være den første til at indrømme, at det at have Peterspladsen, Trevi-fontænen og Colosseum for mig selv var en fordelagtig oplevelse, som jeg nok aldrig får igen. Jeg er dog glad for, der igen er kommet liv i byen. For Rom er ikke Rom uden det pulserende byliv, åbne markedspladser og en apperol spritz i solen. 

Jeg er så heldig, at jeg både bor og arbejder på instituttet. Her har jeg min egen lille kontorplads på det fantastisk flotte bibliotek og en stor terrasse, hvor jeg kan nyde eftermiddagssolen – når jeg altså ikke er ude at gå gaderne tynde (jeg har allerede slidt ét par sko op). Bygningen, som huser instituttet, var Kay Fiskers sidste projekt inden han døde i 1965 og står i skarp kontrast til den barokke by, Rom. En af mine opgaver som praktikant er, at udvikle en virtuel udstillingen om denne danske perle. Jeg arbejder med historien bag instituttets oprettelse, dets virke og hvordan det bidrager til dansk kultur og videnskab. I denne proces har jeg fået adgang til en masse spændende materiale, andre institutter, vigtige samarbejdspartnere og i sidste uge besøgte jeg de arkæologiske udgravninger, som instituttet er involveret i, men som ikke er åbne for offentligheden. 

Mit praktikophold tæller 10 ECTS, som en del af mit sidste semester på bachelortilvalget museologiske studier. Jeg vil dog våge at påstå, at mit praktikophold i udlandet har en langt større værdi, i form af praktisk erhvervserfaring, nye kontakter og personlig udvikling. I en tid med lockdown har det været en befrielse, at være en del af en fysisk arbejdsplads. Hvis man dog skal sige én positiv ting om corona, har det i mit tilfælde været det unikke indblik jeg har fået i hvilken betydning coronakrisen har haft for særligt den digitale kultur i forsknings- og kulturinstitutioner. 

___________
Ugens Udlandsophold sætter en gang om ugen skarpt på en studerende tilknyttet historie/AU, der udlever en del af sin studietid ude i den store vide verden. Følg med og drøm dig væk i en coronatid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.