søndag, februar 5

Ugens Udlandsophold: Det er det værd! Selv under corona.

Af Mette Larsen, kandidattilvalg i samfundsfag
Skrevet marts 2021

I en tid med corona som den vi oplever nu – og som har defineret vores hverdag i over et år – var det for tre måneder siden ikke selvsagt, at jeg efter en lang og tidskrævende ansøgningsproces rent faktisk ville komme på udveksling. Det er jeg dog kommet, hvilket jeg er meget taknemlig for i en sådan tid.

Jeg befinder mig i skrivende stund i Tromsø i Nordnorge, hvor jeg nu har været i knap tre måneder. Jeg er således halvvejs igennem mit udvekslingssemester, som erstatter mit 8. semester på AU, hvor jeg studerer kandidattilvalg i samfundsfag.

          Da jeg skulle ansøge om udvekslingsophold, var Tromsø min drømmedestination af tre årsager:

  • Et interessant fagudbud – udfordrende og anderledes.
  • En arktisk oplevelse – verdens nordligste universitet!
  • En fantastisk natur – og uendelig mange muligheder.

Én ting jeg har lært er, at man ikke kan stole på det fagudbud, man præsenteres for, når man ansøger. Jeg er endt med ikke at have et eneste af de tre fag, jeg oprindeligt søgte, da udbuddet ændrede sig – det skal man være forberedt på kan ske. Jeg har alligevel været tilfreds med de fag jeg indtil videre har haft – ’minoritet, identitet og grænser’ og ’comprehensive planning and democracy’ – så selvom jeg ikke følger de fag, jeg havde forestillet mig, at jeg skulle følge, er det ikke nødvendigvis negativt, men selvfølgelig ærgerligt. Endnu mere ærgerligt er det, at mange nordmænd som følge af corona har valgt at følge undervisningen online til trods for, at fysisk fremmøde på universitetet er tilladt. Det har gjort det svært for mig som udvekslingsstuderende at komme i kontakt med lokale studerende.

Selvom jeg bare er i Norge – og altså ikke på den anden side af kloden – føler jeg mig alligevel langt væk hjemmefra, fordi jeg er så langt oppe i Norge, som jeg er. Det har været vigtigt for mig, at kunne opleve noget, jeg ikke oplever derhjemme, f.eks. mørketid, nordlys og midnatssol. Dét kombineret med Norge- og Tromsøs fantastiske natur – og de mange muligheder for aktiviteter, som den indbyder til – har gjort det til en unik oplevelse for mig. Ud over at studere går meget af min tid således med at vandre og stå på langrend – og en enkelt tur på hundeslæde er det også blevet til.

Som jeg kort var inde på, har jeg ikke mødt mange nordmænd – derfor er de andre udvekslingsstuderende således også min primære omgangskreds. Specielt dem, jeg deler gang med. Det er et unikt fællesskab, og med tilstedeværelsen af corona, der skaber megen uvished, umuliggør besøg af venner og familie og tilmed gør det svært at møde nye mennesker, har det været en lifesaver at have 14 andre mennesker at dele de op- og nedture, der følger med udveksling under corona, med.

Hvis muligheden for at tage på udveksling byder sig, så gør det – selv under corona. Det er det værd!

______
Ugens Udlandsophold sætter en gang om ugen skarpt på en studerende tilknyttet historie/AU, der udlever en del af sin studietid ude i den store vide verden. Følg med, find inspiration og drøm dig væk i en coronatid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.